Zoekmachine herkent Melodie
Written by Source: computeridee.nl   

De Oostenrijkse wetenschapper Rainer Typke heeft een methode ontwikkeld, waarmee, op basis van een door een gezongen of geneuriede melodie, muziek kan worden gezocht op het internet.

Met deze zoekfunctie is het mogelijk om binnen enkele minuten de componist van 18.000 anonieme stukken te identificeren. Zo'n zoektocht zou anders al snel een jaar duren.

De wetenschapper is gepromoveerd op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.



Voorheen kon u alleen muziek vinden door het invoeren van de artiestnaam, of titel van het nummer. Nu heeft een wetenschapper een methode ontwikkeld waarmee muziek kan worden gezocht op basis van een door u gezongen of geneuriede melodie.

Met de door Rainer Typke ontwikkelde methode is het mogelijk om binnen enkele minuten de componist van 18.000 anonieme stukken te identificeren - een zoektocht die zonder deze methode een jaar zou duren. De Oostenrijkse wetenschapper is deze week gepromoveerd op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Het zoeksysteem is getest op een collectie van 500.000 korte muziekfragmenten. Het is aangetoond dat het werkt, maar in de praktijk is het nog vrij lastig om een voor de zoekmachine herkenbare manier te fluiten of te zingen. Aangeraden wordt om luid te fluiten en met duidelijk afzonderlijke noten. En ook opvallend: wanneer u de bijbehorende songtekst zingt, kan dit de herkenning nadelig beïnvloeden. Overigens kunt u ook muziek zoeken door het ritme aan te geven met het toetsenbord en noten te spelen via het virtuele keyboard.

Midomi is een vergelijkbare zoekmachine die onlangs gelanceerd is. Hier kunt u ook muziek vinden door het zingen of neuriën van een fragment. Midomi is echter meer een sociaal netwerk waar u ook andermans zangkunsten kunt beoordelen.

Last Updated ( Wednesday, 21 March 2007 )
 
[ Back ]